0

Cinta, Kasih, SaYAnG & HaTi..

CINTA :
(sebelum kahwin)
C = cubit kiri, kanan rasa.
I = impian indah ibarat syurga.
N = nikah impian utama.
T = taat setia membawa bahagia.
A = awal dan akhir bersama-sama


(selepas kahwin)
C = cuka yang dituang pada luka.
I = iblis yang merosak minda.
N = nafsu semata-mata.
T = tuba yang dibalas semula.
A = api dalam neraka.

kadang2 cinta

C= cuma

I= ingin

N= nikmati

T= tubuh

A= aku


KASIH :
(sebelum kahwin)
K = kongsi semua suka duka.
A = abang adik, ayang anja.
S = sumpah janji di bibir sentiasa.
I = istana bahagia dah dicipta.
H = hatiku hatimu jua.


(selepas kahwin)

K = kaki tangan naik kat kepala.
A = abuk pun tara, nak makan apa??
S = simpati langsung tak ada.
I = ironi membakar jiwa.
H = hidup mati sama je.




SAYANG :
(sebelum kahwin)
S = sikit-sikit SORRY, sikit-sikit SORRY, mengada!
A = asal free mesti nak jumpa.
Y = you lap me, I lap you!
A = apa saja sanggup diduga.
N = nak itu, nak ini... mesti dapat.
G = gula-gula, coklat, teddy bear hadiah utama.


(selepas kahwin)
S = salah sikit kiamat dunia.
A = air tak sedap, basahlah mata.
Y = yang betul dia je.
A = ada takde, bagi anak reti la.
N = nak dilawan, digelar derhaka.
G = gaduh sampai lebam.

HATI :
(sebelum kahwin)

H = hanya dikau yang daku cinta.
A = air paip pun manis macam gula.
T = tak jumpa sehari boleh jadi gila.
I = igauan indah tak terkira.


(selepas kahwin)
H = hantu jembalang lagi sempurna.
A = air mata jadi teman setia.
T = tempat mengadu dah tak ada.
I = ikut hati mati, ikut rasa binasa...

nak buat macam mana? Renungkan la....

0

kuar p site..

selasa lepas aQ n sjwtn ngn aQ kuar p site d ADTEC bt Paht, johor ngn bos lak 2..huhuhu..lam aty tkt bercmpur gmbira cz xthu ap tgsan yg akn aQ akn lkukn..tp alhmdulillah smpai je tmpt 2..smuenye berjln ngn lancar la..xde kje berat pn..jz psng pc..angkt brng 2 je kot..huhuh..

tp an kteorng nyris2 nk xcdnt ar..lam 3 kali cm 2..1st 2 time otw nk ke tmpt 2..mmg gler ar kete 2..
memotong double line..da ar time 2 bos ngh bwk laju..nasib umr kteorng mmg pnjng ar..n 2 kali time nk blik lak..time 2 lpas brek kt R&R..lori msuk kanan x bg signal..da la time 2 bos drive 160/170 km..law lmbt brek 6pk gayanye almarhum la kteorng..tp alhmdulillah ar slmt smpai..hehe..

smlm lak..aQ & kwn aQ p seminar cisco kt ESC PERICOM SDN BHD..besar gk ar compny 2..rmai cina yg keje kt c2..ad pn orng melayu jz yg xde pngkt..huhuh...compny 2 mmg secure gler..smpai an kteorng nk g solat pn kne tggu staff dye bke pntu..cz pntu nk msuk lam surau 2 pkai card..heheh..compny 2 mmg2 secure & mmg terbaik..huhuhu..

time seminar nk bermula 2..agk terkjut gk ar..npe x nye an..jz kami berdua je budak prktkl yg sthun jgung, berpkaian agk xbrpa formal, n position lam ofis jz students practical..yg join seminar 2 lak smuenye berpkaian formal, orng dewasa agkla, & have a gud position in ofis..mula2 malu gk..tp olh krna nk ilmu an..so kteorng tebal an muke je..huhuh..seminar 2 strt kul 2.30m ptg smpai la 5.30 ptg..tp best la..at least blh thu gk an sal cisco nye brng..huhuh
0

1st day keje..

ari nie 1st day aQ strt prktikal,,
huhuh...mula2 tkt gak..hehe..
tp lme2 bese2 ar kot..

ari nie kteorng bgn kul 6.30 pg..
nk sampai awl kte an kt tmpt kje nie..
7 lebih kteorng da gerak da..
kteorg p jln kaki je..cz dkt je tmpt kje nie..

nk d jd an citenye..dr kul 8 pg smpai pjbt..
smpai kul 9 pg..tggu dpn office mcm orng jual brng la plak...
msuk pjbt je..tnye bos..pkul brp office bke..
bos ckp kul 9..
aduiii...btpa smngt nye kteorng..huhuh.
haha..gelak srng2..

msuk je pjbt..sesi suai knl then briefing ngn bos..
then bos ckp antara kami akn ke Penang, Bt pahat n shah alm..
lam aty nie bkn main lg gmbra cz dpt keluar..
xah duk office je,,huhuh...
last2 aQ dpt thu aQ p penang,
lg 2 orng kwn aQ 2 korng thu2 la an..

ari nie sarian duk office je..kpuasan mlnda dri
smkin tebal..ase mgntuk nie mkin mjd2..
asyik terbuke je mulut nie..

plng jauh pn kteorng kuar ari nie..jz sblh office je..
hehe..
2 pn jz update antivirus,,hhuhu..
so x byk sgt la kje ari nie..
jz duduk, searching n mkn...
huhuh,...

blm bos blik..bos ckp mggu nie duk office je.
next week bru merantau..heheh..
sonok2...khihkhihki..

0

da strt cuti sem da.....

huhuhu...
skrng da strt cuti sem da.hehe..
sonoknye leh duk umh relek2 an minda yg da
byk bekerja keras sblm nie..
huhuh..
tp ad sdkit kekcwAN ..
orng lain cuti 2 mmgu tp aQ n 2 orng lg kwn aQ..
jz cuti 2 ari je..
xsmpt nk bermnja2 ngn mak, ayh n adik-brdik aQ yg lain..
aQ terpkse tggl an dyeorng skli lg dgn jarak mse yg agk lme..
xpe la..nie an tuk pgjian aQ gk..
huhuh..
esk tepat kul 8.30 pg..
aQ n kwn aQ da kne gerak ke KL..
tuk mjalani latihan industri yg bermula isnin nie.
berdbar lak rsenye..huhu
tp xpe..yg ptng enjoy..huhuh..
tul x??khihkihkhi..
so camat tggl trggnu tuk 4 buln je kot..hhehe..
kwn2 doa an agk aQ n kwn aQ slmt smpai..
smpai d snie dlu..
moga2 kte berjmpe lg..
bubyeeeeeeee...
ttattatatata..
titititititit..
tutututu..

0

akhirnye..huhuh//


setelah berpenat lelah slma 2 mggu..
mgerah kepala otak nie mjwb exam..
akhirnye ak da merdeka..hehhe..
sonoknyeee...huhuhu...dapt cuti..tppp..
cuti pn bknnye lme sgt pn..
2 ari duk umh then kne da msuk prktkl..
bkn kt umh..tp luar ngri lak 2..
aduiii..
xpe yg ptng..enjoy!!!!..
hehehe...
go go caiyokkkk!!!!..
camat berpktkl kwn2 Qu..kihkhihkhi..




0

mggu exam..


tatkala orng lain sibuk bercuti..
aQ n rakan seperjuangan ku pula sbuk berjuang untk mjwb exam..
ari nie merupakn ari pertma exam bg U aQ..
tp ari nie aQ xde paper..
esok bru strt..
tp prsaan aQ bt mse nie relax lg la..
hhehe..
bkn ckp besar..tp enth knp, mgpa, n sbb pe..
aQ ase mcm srnok je nk jwb exam..
mybe nk cpt2 abz kot..
cz lpas nie..aQ da tmt bljr da...
huhuhuh...
pape pn gud luck my frnz..

kte cg2 mse sek dlu..
"don't stdy hard, be stdy smart"

WiSh Me LuCk.!!!
(*_^)





0

selamat ari rye aidil adha


salam 1 malaysia..muslim & muslimat..sy ingin selamat ary rye aidil adha..
ari nie aQ tul2 penat gler..tp smpat lg nk update blog aQ nie..
cz da lme x update..cbuk ckit..bnyk mnde nk kne siap an ikt wktu yg d ttp an..
huhuh...

ari nie aktviti aQ dr pg smpai ar mlm..
pg p tgk penyembelihn lembu tuk d korbn an..
tghari bt befday party ank saudra aQ..
mlm lak..bt bbq..penat siot..


tp pape pn mmg bst & enjoy.
ko skli lg kteorng leh berkmpl sme adik brdik..
huhuh...


harp2 thun2 akn dtg bt lg ya..tuk mengerat an silaturahim..
kihkhhkhi..

0

maaf an sye iBU..

maaf an kite ibu ayh..
kite x prsan kesalahan kite...
mse kite kecik2 dlu..
ayh yg antar kite g sek, ayh beli an kite mcm2..
kite seronok sgt2..
ble kite ad mslh..
ibulah tempt kite mengadu...
kite menangis kt ibu kite..
ble ibu & ayh kite sibuk bekerja..
kite main ngn adik beradik kite je..
mse tu, kite epy sgt2..
xsnggp kite nk berpisah ngn family..
ble kite da bsar ckit..
ayh nk mitk tlg ckit pn..berat je kaki nie nk bgn..
ad je alasan kite nk menolak..
tp...ble kite ad mslh aje..ayh x prnh mrungt tlg kite..
ayh kite syg an kite..tp kite????
ble ibu srh kite bsuh pnggng, kemas blik tidor...
kite ckp ibu kite kuat meleter..
kadang2..kite terpikir jgk...
sampai ble kite nk ssh an ibu kite..
dr kecik smpai besar ibu x pernh knl erti pent besr an kite..
ble ayg iu kite sibuk bkerja..
kite terus je kuar umh, lepak ngn kawan2..
tp kalau dlu2..adk-brdik la tmpt kite hlng an rse snyi...
kadng2 kite x bertgur pn ngn ayh, ibu & adik-bradik kite..
dan kite anggp orng lain lebih pnting..
erti bertegur sape ngn family da x de dlm kmus idop kite...
yg ad hnya " BERTENGKAR"
klau bertgur pn...
kite ckp ksar2 ngn ayh & ibu kite..
kite rase nk bergaduh je ngn adik berdik kite..
klu 1 ari 6ti..ibu, ayh @ adik bradik kite sakit teruk.....
mcm mne la persaan kite mse tu..
ishh..xsggp kite nk byg an..

ari nie..
kite da nekad..
kite xnk mcm 2 lg..
kite nk berbaik2 ngn family kite..
kite xnk d kte an..
ank derhaka..
ank yg x mgnang jasa..

maaf an kite ibu, ayh..
kite akn berubah..
kite mmg bukan ank yg baik..
tp kite akn cbe jd ank yg baik...


MAAFKAN KITE IBU, AYH.!!!
0

sy rindukan awk

sy tuju an khas utk orng yg
pernah mgembira aty sy dulu...
awk..sy ske tgk wajah awk...
ble sy tgk msti sy rse tenang je...
wlaupun mule2 kite knl kt FB nie...
tp kt Fb nie lah sy mula myayangi awk...
syg dekat awk...rindu kt awk...
sy teringin sgt nk awk plg istimewa bg milik sy...
sy tau awk comel...
tp......kadang2 sy terasa sgt ngn awk...
awk selalu ngn orng lain...
sy rse perasaan syg awk kt sy sudah pudar....sy sedih....
awk jgn lupe an sy taw....
sbb sy x pernh lupe an awk...
tak pernh lupe tuk berada d sisi awk...
blee....awk memerlu an sy....
wlaupun awk jarang kol sy...bls msj sy....




yg penting sy syg awk sgt2...

0

Apa ku tahu.. ku sampaikan..


Dahsyatnya Doa Seorang Ibu
saya dapat dari e-mel member send.. jadi peringatan dan bacaan umum terima... kasih

Dahsyatnya Doa Seorang Ibu.


Assalamualaikum Semua,

Last weekend nasha and Kak Has ada attend ceramah Dasyatnya Doa Seorang Ibu oleh Ustaz Abdullah Mahmud. Dia ustaz untuk angkatan tentera malaysia last time. So kat sini nak share laa info yang menarik kot2 kawan2, kakak2, makcik2,adik2 boleh guna. Agak panjang kalau malas nak baca, baca laa yang nasha tanda ****

Ibu Kita dan Kita Sebagai Ibu

Lapangnya masa kita ada kaitan dengan keberkatan hidup kita. Kita adalah di bawah siksa Allah bilamasa ada masa untuk buat benda tak baik tapi takdak masa nak buat yang baik

Jika kita tak pernah kecukupan duit maksudnya kita disiksa Allah

*** Setitik air mata ibu jatuh, 10 kebajikan anak hilang so ibu2 jangan jatuh air mata ye and anak jangan bagi ibu jatuh air mata. Menangis kerana anak berjaya dan bukan sedih kerana angkara anak

Kalau balik tengah malam, buka lampu tengok dan tatap muka ibu, sebab wajah orang tidur akan menampakkan segalanya

Ada 3 mata yang tak dijilat api neraka
Ø Melihat kaabah sehingga menitis air mata
Ø Membaca quran sehingga menitis air mata
Ø Memandang wajah ibu yg sedar tidur / sedar hingga berlinang air mata

3 orang yg kita kena tengok dan selalu pandang dalam hidup, tengok masa tidor!
Ø Anak
Ø Ibu
Ø Suami

Selingan: kata ustaz kalau kita ada perselisihan faham dgn suami / isteri sampai nak bercerai, tgk laa muka bila dia tidor kalau masih terbit perasan kasih, saying, cinta, rindu atau simpati, janganlah bercerai tapi jika tiada rasa tu semua maksudnya jodoh dah memang takde, boleh proceed pi mahkamah J

Orang yang selalu menatap and memandang ibunya takkan menangis di hari kematian ibunya? kira tak menangis teruk laa.. Bagi siapa yg masih ada ibu, pandang laa selalu

Adalah menjadi satu dosa jika kita mengguna jari telunjuk untuk menujukkan sesuatu pada ibu

Kalau ada niat yang baik teruskan laa..Allah akan bersama, jangan takut

Kalau tak mampu lakukan sesuatu, pasang niat pun mencukupi e.g. tak mampu tolong org, niat nak tolong pun dah memadai

*** Kalau kita tak mampu letakkan diri kita di tempat yang terbaik, Allah akan letakkan kita di tempat terbaik dengan syarat letakkan ibu kita di tempat yang terbaik

Ada kaedah yang mana kita boleh minta pada Allah, ?ungkit? kebaikan yang menimpa dengan tujuan untuk makbulkan doa kita. Kaedah tu dipanggil ?wasilah amal?

Ø ?Ya Allah semalam aku sudah bersedekah sebanyak RM1, kalau itu satu kebaikan jadikanlah ia penyebab makbulnya doaku ini?

Ø *** Paling banyak buat baik dengan ibu kita, lagi mustajab. Makna dia wasilah amal ni sangat berkesan kalau yg dituntut tadi adalah hal-hal yang berkaitan kebaikan yang dibuat kepada ibu kita

Ø Tapi geng kalau sedekah RM1 takkan nak tuntutkan J

Antara lain yang boleh dituntut adalah apabila kita ditimpa sakit / musibah

Kalau ditimpa sakit, baca laa Innalillahiwainnaillaihirojjiun, then cakap dengan Allah

Ø ?Ya Allah, berilah pahala besar untuk sakit yang aku tanggung ini?
Ø ?Ya Allah, bagilah aku keampunan dosa atas sakit ku ini?

Even suapkan anak pun kita boleh tuntut, apatah lagi sedekah kepada ibu dan orang yang memerlukan.


*** Barang siapa yang tidak mendoakan ibu selepas sembahyang buat ibu yang sudah meninggal maka dikira dia anak derhaka walaupun pada waktu ibunya hidup dia tak pernah menderhaka. Maksudnya jika ibu masih hidup atau telah tiada, selepas setiap solat kita mesti doakannya!

Doa orang yang masih hidup makbul untuk orang yang hidup dan mati. Jadi doakan ibu kita telah tiada!

*** Doa orang yang mati makbul untuk orang yang masih hidup

Ø Masa ni ustaz tu bagi contoh sadis sket..sedeh gak laa.. pi ke pusara mak kita cakap..?Mak, esok anak saya nak kawin, kalau mak ada tentu mak bahagia engok cucu mak kawinkan? atau ?bapa saya nak kawin esok, kalau bapa ada, pasti bapa akan gembira tengok sayakan..? Ustaz kata luahkan kepada ibu / bapa yang telah tiada kerana mereka mendengar dan mereka boleh mendoakan kita dari sana .

Bila lalu kubur, perlahankan dan beri salam! Mereka akan doakan kita ?berkatilah si A ini? dan jika tak bagi salam, mereka akan kata ?celakahlah orang ini? Jadi, jangan lupa bagi salam next time

Tanda tanda siksa Allah atas muka bumi ni antara lain simpan harta sampai mati tak pernah keluarkan

Sesiapa yang bersedekah selalu, takkan miskin orang itu selamanya..

Bila nak berbelanja @ shopping always spare duit untuk sedekah kerana dalam duit kita tu ada hak org susah. Jadi bila orang buta datang masa makan, bagi laa duit sebab kita nak cari org susah untuk sedekah dah amat susah masa sekrg and takde masa jadi Allah hantarkan org2 susah ini untuk kita dapatkan pahala!

*** Jika mak kita sudah meninggal dan semasa hayatnya kita ada peruntukkan wang untuk dia, bila mak kita dah takde teruskan memberi peruntukkan tu sebagai sedekah. Jangan kurangkan peruntukkan!! ?Ya Allah, aku sedekahkan bagi pihak ibuku, semoga pahala sedekah ni sampai kepada ibuku?. Itu yang yang buat ibu kita bahagia di sana .

Kalau kita susah nak bersedekah, bayangkan wajah ibu kita baru kita ringan tangan nak bersedekah

*** Allah panjangkan usia ibu dan bapa supaya dia sakit dan nyanyuk untuk beri syurga pada anak anaknya. Jagalah mereka dengan baik insyallah, syurga balasanya. Jadi kalau tahu ibu / bapa sakit, berebutlah menjaga ibu / bapa kita. Besar sangat pahalanya.

Allah kalau boleh taknak kita masuk neraka jadi Allah takkan matikan seseorang dalam keadaan kotor dan berdosa jadi dia bagi kita sakit / malu / miskin untuk membersihkan kita sebelum dia mengambil kita


Selalu Bergaduh Dengan Ibu

Jika ada antara kita yang selalu bergaduh dengan ibu, ada kemungkinan kita diganggu saka

Ø Antara ganguan saka, selalu mimpi bayi / budak. Dukung bayi, susu bayi or selalu mimpi jatuh dari tempat tinggi / selalu sakit tulang belakang / tulang belakang bengkok / rasa mengantuk selepas asar

Ø Saka dipindahkan melalui Kasih sayang / Harta pusaka, walaupun sebiji pinggan / Amalan / Sentuhan

Ø Symptom dah terkena saka
- Tak boleh tidor lena tapi bila dekat azan subuh, senang lena
- Bila dah peringakat teruk, di usia tua kita, tgh malam selalu lapar
- Susah nak dapat anak, senang gugur
- Ada rasa kelibat orang lalu
- Yang lagi parah, saka bersetubuh dgn kita, mengandung tapi anak hilang dalam kandungan jadi bila nak beintim, bercakap laa sedikit kerana saka menyerupai suami kita dan dia datang dalam keadaan diam

Ø Cara hilangkan saka, Zikir ?Laillahaillalah? 700,000 sampai habis, insyallah saka akan cair dan keluar dari badan

- Antara penyakit saka adalah breast cancer, cancer rahim and cancer tulang.

3 penyakit yang tiada ubat yang penyakitnya adalah datang dari syaitan adalah cancer, aids and leukemia. Kalau dapat ni pi laa perawatan cara islam jugak.

Kalau ibu kita sakit cancer dan dia tak mampu berzikir, kita tolong zikirkan

Kalau ada penyakit was was, bacalah surah al-ikhlas.. ?Qulhuwallahuahad?? 1000x sehari


Anak Lari Dari Rumah

Kalau anak lari dari rumah, gantungkan bajunya dihanger dan anginkan dan hadiahkan surah al-ikhlas setiap hari

Masa lauangan azan yang pertama, panggilah nama anak kita, insyallah akan sampai panggilan kita kepadanya


Anak Degil

*** Bila anak dah tidor, duduk di hujung kepala pangil ROH ANAK

Ø Ni seram sket masa nak buat hehehe.. mula2 je lepas tu ok..e.g. Wahai roh anakku "nama anak", jadilah kamu roh yang baik, roh yang bertimbang rasa pada ibu dan bapa, roh yang taat pada Allah, roh yang sayang sesama manusia. Nasha dah try buat kat anak and Kak Has pun dah try ngan anak dia, setakat ni alhamdullilah menjadi

You can ask anything! Nak anak senang bangun ke sekolah.. just try and see.

So info dah disampaikan, marilah kita sama2 praktikan mana yang bolehkan.
Wahai, sahabat-sahabatku & saudara-saudaraku... baca dan hayatilah.. kongsi dan sebarkanlah... semoga kita mendapat keberkatan dariNYA bersama2.. insyallah..
0

sye & awak..

suatu ari sy bertemu awk d laman web sosial
awk sgt comel & sy trus terpikat
sy cbe mndekat an dri dgn awk
kite mule berkawan
kita smkin rapat
sehingga tiada rahsia di antara kite
kali pertama kite jumpe
awk & sy epy je..
mgkin itu yg pertama & yg terakhir awk & sye..
shingga la pd suatu ari
sy dpt thu awk da busan ngn perhbgn ini
sy sdih & kecewa..
bkn niat sy tuk syg kt awk
awk hadir dlm hdup sy scre kbtlan
sy x sempt nk mncrita an smuenye pd awk
mgkn salah sy krna terlalu mghrap
sy mtk maaf sy btul2 mysal..
sejak dr itu, kte jarang berhubung
hubungan kite x sperti dulu lg
bg sy, sy ttp syg awk..
mgkin awk d lahir an tuk sye..
sy bersyukur dpt knl awk...
awk la "my 1st true love" walaupun sblm nie sy ad "1st love"
sy harap suatu ari nanti sy akn memenangi cinta awk semula
thank awk..
thank 4 reading... (^_^)



syGiLah sSEoRNg iTU aTaS dIRinYE SEkaRAnG..
BukAN atAS dASaR SiaPA DiRInYE sBeLuM iNI..
cIntAILaH Sse0RnG ItU KeRaNA pArAS RuPA seMAtA2..


0

happy birthday 2 me

tggal 14/09/2010 genap ar umr aQ 20 thun..huhuh..
so skrng nie aQ da brda d prngkt remaja..
thnx 2 all my frnz yg wish kt aQ..
ingt jgk korng an..
huhuh..




0

berhati2 d jlan raye..


bhgian belakang
bhgian hadapan


kejdian nie berlaku pd 11.09.2010 pd pkul 7.30 ptg..tmpt kejadian d atas jambatan sultan mahmud kuala terengganu. ianye melibatkn 4 buah kerta..iaitu pesona, satria GTI, honda SR4 dan isawara..dan kereta honda SR4 kereta no 3 dr dpn. so kete nie ar plng trik skli dlm byk3 kete..tp alhmdulillah smue penumpang lam kete 2 selamat..

sbnrnye 2 kete aQ..eh bkn kete bapak aQ..aQ jz bwk je..hehehe..
al kisah nye begini..aQ dr wkf tgh nk blik ke umh..mse lam perjlanan 2..pnye la bwk, tibe2 kete pesona mek cina yg bwk brek mngejut..ap lg..ak brek ar..wow ingt an da slmt..upy2 nye yg blkng lnggr kete aQ smpai terpelusuk kete ak dwh kete dpn ak.
mula2 terkjut gk..ketar lutut2..huhuh..tp orng rmai da dtg..so ase elek la jgk an..bt report kt balai polis pnye la lme..bt report pkul 8 tp siap smue nye smpai pkul 11.30 mlm..fuhhh lme siot..mgntuk aQ duk tggu lme2..so aQ bersyukur sgt2 cz slmt n d pnjng an umur lg..

so pndek cite Berhati2 la d jlan raye..
ingtla orng tersyg..
(^_*)
0

sElaMat aRy rYe aIDILfitRi mAAf ZAhiR & bATiN.. :))


0

BeCoZ u CalL mE A FrNZ

i will give u big hug anytime
beCoZ u call me a frnz
i will hold ur hand when u need it held
beCoZ u call me a frnz
i will wipe away ur tears when u cry

beCoZ u call me a frnz

i will make u smile when u are down
beCoZ u call me a frnz
i will help u up when u stumble
beCoZ u call me a frnz

i will listen when nobody else will listen
beCoZ u call me a frnz

i will not judge u

beCoZ u call me a frnz

abd when u are mean to me, i will forgive u

beCoZ u call me a frnz

my frnz, u are my crutch when i cannot walk,

my eyes when i cannot see through the smoke
my ears when i cannot hear the truth


THAT'S WHY I'M YOUR FRNZZZ...


0

Romantic Snow Globes by WiddlyTinks.com

romantiknye law tul2 dpt psgan mcm nie an..huhuh..
berangan la plak aQ nie..huhu..
sbnrnye xau nk update ap..
da lme x update blog nie..
al mklum la sbuk sgt..
ngn assgmnt,final projek, quiz, test,
ha xlpe jge kn da nk rye..lg la..
huhuh..
0

wHat GiRls wANt 2 hEaR!!!


girl: thanx 4 the fun day
boy: no, prob..
girl: can i ask u a few questions??
boy: sure.. 0.0
girl: n.... be honest...
girl: have i ever crossed ur mind
boy: no...
girl: do u like me???
boy: no...
girl: do u want me??
boy: no...
girl: would u cry if i left??
boy: no...
girl: would u live for me??
boy: no..
girl: would u do anything 4 me??
boy: no...
girl: choose me or ur life??
boy: my life...

the girls ran away in shock depression
the boy ran after her n told

the reason u never crossed my mind becoz.. UR ALWYZ IN MY MIND..
the reason Y i don't like u is becoz.. I LOVE U...
the reason i don't want u is becoz.. I NEED U..
the reason Y i wouldn't cry if left... becoz I'LL DIE IF U LEFT..
the reason i wouldn't like 4 u is becoz.. I WOULD DIE 4 U..
the reason i'm not willing 2 do anything 4 u is becoz.. I WOULD DO EVRYTHNG 4 U...
the reason i choose my life is becoz.. U AR MY LIFE..

THE END



0

slMt yMButT buLaN raMdHaN alMubaRaK


stelah spuluh ari kte berpuasa..bru skrng aQ ingin mgmbil peluang n kesempatan yg ad..ingin aQ mgucap kn slamt mnymbut bulan ramdhan al mubarak kepada smue umat islam x kire d mne jua anda brda...pastikn puasa thun nie anda lakukn krna Allah & biarlah puasa thun nie penuh...
pose jgn x pose!!!



0

update

woh lme x update blog..huhuh..bkn malaz tp byok kje sgt skrng nie..tambh2 lagi kne bt final projek..da ar nk siap kn proposal 2 mcm2 hal..blm bt projek lg..bentnag proposal pn lum lg..prsaan tkt 2 mmg ad ar lam dri eee..ye la npe x nye kn..law kne je reject..kne bt tjuk projek bru..kne siap kn proposal smpai 2 3 4 pagi..huhuh..nie x termsuk ngn assmngt, quiz n test ag..law cmpur smue nye..tak ke tension gler..nasib la bdn..huhuhu...sbnrnye byk gk la aQ nk cite kt korng..tp lain kli la..k..hehehe...
0

KeNApa Tak Rogol Saya?

Kisah benar ini berlaku di US.


Ia tentang seorang wanita dari Malaysia yang bekerja di US. Dia memakai tudung dan memiliki akhlak yang
bagus.

Suatu malam perempuan ini dalam
perjalanan balik ke rumah dari tempat kerjanya. Kebetulan dia mengambil jalan singkat untuk pulang. Jalan
yang diambil pula agak tersorok dan
tidak banyak orang yang lalu lalang pada masa itu.

Disebabkan hari yang agak sudah lewat,
berjalan di jalan yang agak gelap sebegitu membuatkan dia agak gelisah dan rasa
takut. Lebih-lebih lagi dia berjalan
bersaorangan.

Tiba-tiba dia nampak ada seorang lelaki (kulit putih Amerika) bersandar di dinding di tepi lorong
itu. Dia sudah mula rasa takut dan tak
sedap hati. Apa yang dia boleh buat waktu tu adalah berdoa ke hadrat Allah memohon keselamatan atas dirinya. Dia baca
ayat Kursi dengan penuh pengharapan agar
Allah membantu dia disaat itu.

Masa dia melepasi tempat lelaki itu
bersandar, dia sempat menoleh dan dapat mengecam muka lelaki itu. Nasib
baik lelaki itu buat tidak endah dan
perempuan ini selamat sampai ke
rumahnya.

Keesokkan paginya, wanita ini terbaca dalam akhbar yang seorang perempuan telah dirogol oleh seorang lelaki
yang tidak dikenali dekat lorong yang
dia jalan semalam hanya 10 minit selepas dia melintasi lorong tersebut. Muslimah ini yakin benar lelaki kulit putih
yang dia lihat semalam adalah perogol
itu.

Atas rasa tanggungjawab dia terus ke balai polis dan buat aduan. Wanita ni dapat mengenalpasti suspek
melalui kawad cam dan selepas siasatan
dilakukan, polis dapat bukti bahawa lelaki tersebut adalah perogol yang dicari.

Tapi perempuan ini hairan juga kenapa lelaki tadi tak jadikan dia mangsa ketika dia melalui lorong tersebut
walhal dia keseorangan di masa tu,
tetapi lelaki tadi rogol perempuan yang lalu selepas dia. Wanita ini nak
tahu sangat sebabnya. Jadi dia minta
kebenaran polis untuk bercakap dengan perogol
tadi sebelum hukuman dijatuhkan (sebelum lelaki tadi di bawa ke
tempat lain).

Dia pun tanya perogol itu..

“Why don’t you do anything to me on that
night even though you know that I’m alone?”
(Kenapa awak tak buat apa-apa kat saya
malam tu walaupun awak tau saya seorang je masa
tu?)

Perogol tu jawab:

“No, you are not alone. That night I saw
two young man walking with you. One on your right side and the other one
was by your left side. If you were alone
of course you will be my victim.”
(Tak, awak bukan berseorangan. Malam tu
saya nampak ada 2 orang lelaki berjalan dengan
awak. Seorang sebelah kanan awak dan sorang lagi sebelah kiri awak.
Kalaulah awak sorang2 malam tu, sudah
pasti awak jadi mangsa saya..)

Wanita ni rasa amat terkejut bila dengar
penjelasan perogol tu. Dia bersyukur ke hadrat
Allah kerana memelihara dia malam itu, mungkin juga berkat ayat Kursi
yang dia baca malam itu.

p/s : MORAL CERITA INI???

Jika kita sebagai hambaNya menurut
segala perintah dan meninggalkan segala laranganNya, Dia pastinya akan sentiasa dekat dengan kita dan
memelihara kita. Wanita tadi
pertama-tamanya menutup aurat di US dan memang seorang yang menjaga
batas-batas yang ditetapkan Islam.
Mungkin dua orang lelaki yang menemani wanita itu adalah malaikat yang diutuskan Allah untuk menjaga
hambaNya yang sentiasa ingat akan
diriNya.

"...Barang siapa membaca ayat Kursi apabila berbaring di tempat tidurnya,Allah mewakilkan 2 orang Malaikat
memeliharanya hingga subuh. Barang siapa
yang membaca ayat al-Kursi ketika dalam kesempitan nescaya Allah berkenan memberi pertolongan kepadanya ..."
[Dari Abdullah bin ‘Amr r.a.]

Sebuah kisah benar yang sangat sangat menarik pada pandangan ku...
semoga kite semua mendapat pengajaran dan ilmu yang bermanfat...
sebagai hamba kita seharusnya percaya dengan kemampuan senjata orang mukmin iaitu DOA….

semoga kita sentiasa dipeliara Allah dari
kejahatan syaitan yang di rejam…….
0

PutUs ShBAT DAlm sKliP maTA..

alngkh kecewanye aty aQ..sorng kwan yg aQ da anggp lebih dr teman, shbt dunia akhirat sggp memutuskn pershabtan krna hal kecil..aQ thu dye syg aQ..tp knp, mgpa n sbb pe dye snggp bt mcm nie?? Dalam sekelip MAta..smUEnye Dah HanCur..dye dAH anGgap aQ nie MusuH dyE..smlM aQ cBe gak iNgIn bErtnYE kaBar..dLAm 1 JAm kemUDian dyE bLZ msJ aQ...blH Dye tnye " sPE nIE???" 6Pk sGt..lgpn Bkn nye bru ari nie kNl..dH lme..aQ mmg Tul2 x sngKA ar..kEJAM sGT ke aQ??aQ bkN nye NK sGT luKE kn aTY oRnG...aQ jz nk hEntIkn sbLM mnJd paRAh je..sLAh kew????ap pErlu aQ bt skrng??
0

aQ keLiRU!!

aQ msih x fhm & mgerti ap mksd ungkpn dye yg sbnrnye..adkh dye tujuknnye kpd aQ @ sebliknye???mjd persoaln yg ketara...kdng kala aQ terasa mcm dye mmg tujukn kpd aQ..prasaan serba slh mnyelubungi diri aQ..mcm2 aQ berfikir dgn setiap ungkpnnye...aQ 6pk mcm relex tp hakikatnye tdk..xkn ak nk tnye dye sedngkn skrng nie pn kami da jrng msj, cht n smue bnde ar...nk je aQ thu ap isi tersirat dye 2..law ak tnye kn..xkn mgkin dye akn bls..ye la sblm nie pn..dye xblz2..aQ sdar sape aQ..aQ x lyk tuknye...
ya Allah tolong la hmbamu ini..
0

riNdUnYE!!!!!!

huhu..da lame aQ x update blog nie..al-mklum bzy yela ap x nye byk sgt duk join prgrm yg d anjur kn kwn2 aQ..bkn sng nk jmpe dyeorng nie...da la 2 thun x jmpe..huhu...rindu gler..dlu muke srng2 cm bdk2 je..msh berhingus ag..tp skrng da macho, lawa2 glr..blh d kte kn ..nk jd mak 7 bapa orng 2 blh sgt la..huhuh...hehehe...kpd kwn2 ku sory..tp yg 2 kytaan..hihihi..

mula2 aQ join reunion dkt K.T..yg nie under dak plkn....d bora2 cafe..huhu..mula2 2 xnk gak join..tp last2 join gk..yela duk terngt kt mmber2 lme..huhuh..smue da matng2 gler..huhu..rmai gk la yg join terlbih skit je dr sasaran yg d bt..huhu..yg nie cg nuar de join skli..cg palng garang tuh..huhuh..dlu tkt gk ngn cg nie..tp skrng da x da..cz dye 6pk ok je..hihih..aktivi jz dinner je..huhu..ok la 2..lpas 2 ak join reunion d TS..reunion kali nie dr 3 buah ngri trg, phg & slngor..hehe..tp x rmai gk yg dtg..sarian kami d TS 2..huhu..bst cz dpt gk jmpe mmber2 jauh..huhu..

"I lUV U ALL MY FREZZZZ"




at bora2 cafe..huhu
at bowling TS..hihi

0

20 tanda orng yG mCintAi..!!

1. Org yg mencintai kau xpenah bg alasan kenapa mencintai kau,
bila di tanye mmg susah nak jawab yg dia tawu cuma kau
adalah satu² yang ada dimatanya..

2. Org yg mencintai kau selalu menerima kau dgn seadanya,
dimatanya kaulah yg paling cantik/ensem walaupun
berat badan kau dah berlebihan atau kau dah merasa kegemukan..

3. Org yg mencintai kau selalu ja nak amik tau pasal kau,
tak kiralah apa saja dlm satu hari msti nak tau apa
yg kau tengah bwat..

4. Org yg mencintai kau akan kirimkan msg "slmt pg","morning"
"gudnite",pggilan manja"abg,b,syg"dan mcm2 lg la walaupun
kau tak membalas sms dier, dia tetap akan sms gak..

5. Org yg mencintai kau selalu sgt nak talipon or msg kau
walaupon adakalanya kau/dia memasing tengah busy..

6. Org yg mencintai kau akan selalu ingat setiap kejadian
yg dia lalui bersama kau, walaupon kenkadang kau sendiri
dah lupa tapi dia tetap ingat coz mybe setiap kenangan
sangat berharga untuk dirinya..

7. Org yg mencintai kau akan belajar menyukai apa yg kau suka
rutin harian kau,xpown hobi kesukaan kau.. adakalanya
mungkin dia akan pinjam brg xpown betuka² lagu or muvee coz
memang dia nak tau sgt kau suka apa, kesukaanmu kesukaanku jua..

8. Org yg mencintai kau bila dah jumpa rasa cam taknak balik,
bila kau selesema ataupon sakit komphem dia akan kol or msg
tanyer keadaan kau macam mana, coz dia begitu risau dgn
keadaan kau..

9. Org yg mencintai kau bila kau ada test or exam dia la org yg
akan bagi sms "good luck xpon talipon bagi semangat lebey kat kau..

10.Org yg mencintai kau akan kasi kau satu barang yg bg kau biasa ja
barang tuh ble tengok tp bg dia amatla berharga dan dia sengaja
suruh kau jaga n simpan barang tuh coz dia nak tgk kau take care ke
tak barang dia.. (nih salah satu cara nak menguji pasangan anda)

11.Org yg mencintai kau akan terdiam sesaat(kenkadang la) bila saat
kau ngah beborak dgn dia tetiba dia terdiam sampai kau bingung
maknanyer dia cam neves la coz kau da buatkan idop die cam takde
sesaper ja selain kau (terasa cam nak hug ja time tuh huhu..)

12.Org yg mencintai kau lau boleh nak dekat ja dengan kau rasa cam
nak melekat amik gam gajah pastuh tampal kat badan then memasing
xboley nak pi mana² coz nak bwat apa pown kena bersama ja, hari2
dia dan kau selalu je abiskan masa untuk bersama..


13.Org yg mencintai kau bertindak lebih dpd seorang saudara daripada
seorang kekasih mean bukan nak romantik ja sepanjang masa kenkadang
kaulah kawan dia, dan kau jugakla kekasih dia..

14.Org yg mencintai kau akan cakap bila tetiba kau harus pindah ke
tempat lain dia akan menasihati kau supaya berwaspada dengan
pengaruh sekeliling yang banyak bagi effect kat hubungan korang
maknanyer dia risau giler kat kau yang akan automatically berubah..
(selalu nampak orang akan berubah bila hubungan jarak jauh ni)

15.Org yg mencintai kau selalu sangat melakukan pekara yg cam mengedik
cth menelepon kau 100x dlm sehari(walaupun tau cdit dia da nk abes)
bagunkan kau dgn sms/kol pagi,tengah malam, coz saat itu komphem
dia tengah pikir pasal kau..

16.Org yg mencintai kau kenkadang merindukan kau sampai dia buat pekara
yg gila² dan suprise tuk kau walaupun tindakkan dia buat kau x suka
tapi komphem selepas tu dia meminta maaf coz da menganggu kau..

17.Orang yg mencintai kau bila kau minta dia ajar sesuatu dia akan ajar
kau dengan penuh sabar dan melayan ja kerenah kau walaupun kau
sengaja buat hal yang membosankan..

18.Org yg mencintai kau bila kau tengok "INBOX" dalam message hp dia
still lagi ada byk kau punya msg walaupun dah berbulan² kau bagi
msg tuh tetap ada dan dia tak penah delete..

19.Org yg mencintai kau bila kau kata taknak da kawan dengan dia atau
kau cuba nak elakkan diri daripada dia komphem dia taknak berpisah
dengan kau walaupun sebenarnya dia nak selamatkan hubungan tapi
dia tetap takkan paksa kau and redo ja statement kau walau hati dia
time tuh nak remuk and meletopp!!! dia redo ja apa kau bagi kat dier..

20.Org yg mencintai kau akan sentiasa bagi kesempatan untuk jumpa kau
bila saat kau merindukan dia, dan dia sentiasa menunggu kau dengan
penuh kesabaran dan takkan pernah mencari orang lain.. __________________
بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ
Hanya Orang Yang Optimis & Degil Akan Berjaya. Orang Yang Lemah Akan Terus Kalah. Orang Yang Lebih Lemah Akan Terus Kalah & Tak Akan Bangun-Bangun Lagi. Itu Saja Yang Membezakan Antara Bagus Dengan Luar Biasa Bagus, Antara Hebat Dengan Hebat Sekali.
0

Nil@i 10 RinGgiT

Seorang bapa pulang ke rumah dalam keadaan letih disambut oleh anak lelakinya yang berusia tujuh tahun di muka pintu.

“Ayah, boleh tak Amin tanya satu soalan?”

“Ya, nak tanya apa?”

“Berapa pendapatan ayah sejam?”

“Itu bukan urusan kamu. Buat apa nak sibuk tanya?”

“Amin saja nak tahu ayah. Tolonglah bagi tahu berapa ayah dapat sejam bekerja di pejabat?”

“20 ringgit sejam.”

“Oh…” kata si anak sambil tunduk menekur lantai. Kemudian memandang wajah ayahnya semula sambil bertanya;

“Ayah….boleh tak Amin pinjam sepuluh ringgit daripada ayah?”

Si ayah menjadi berang dan berkata;

“Oh, itu ke sebabnya kamu tanya pasal pendapatan ayah? Kamu nak buat apa sampai mintak sepuluh ringgit? Nak beli barang mainan lagi? Jangan nak membazir. Ayah kerja penat-penat bukan untuk buang duit sebarangan. Sekarang pergi balik ke bilik dan tidur, dah lewat dah ni.”

Kanak-kanak tujuh tahun itu terdiam dan perlahan-lahan melangkah kembali ke biliknya. Si ayah duduk di atas sofa dan mula memikirkan mengapa anaknya yang kecil itu memerlukan duit sebanyak itu. Kira-kira dua jam kemudian si ayah kembali tenang dan terfikir kemungkinan anaknya benar-benar memerlukan duit untuk keperluan di sekolahnya kerana anaknya tidak pernah meminta wang sebanyak itu sebelum ini. Dengan perasaan bersalah si ayah melangkah menuju bilik anaknya dan membuka pintu.

Didapati anaknya masih belum tidur.

“Kalau kamu betul-betul perlu duit, nah ambillah sepuluh ringgit ini,” kata si ayah. Kanak-kanak itu segera bangun dan tersenyum girang.

“Terima kasih banyak ayah,” katanya begitu gembira. Kemudian dia tercari-cari sesuatu di bawah bantalnya dan mengeluarkan sekeping not sepuluh ringgit yang sudah renyuk.

Bila ternampak duit itu si ayah kembali berang.

“Kenapa kamu mintak duit lagi sedangkan kamu dah ada duit sebanyak itu? Dari mana kamu dapat duit di bawah bantal tu?” Jerkah si ayah.

Si anak tunduk tidak berani merenung wajah ayahnya.

“Duit ini Amin kumpul dari belanja sekolah yang ayah beri setiap hari. Amin minta lagi 10 ringgit sebab duit yang Amin ada sekarang tak cukup,” jawab si anak perlahan.

“Tak cukup untuk beli apa?” soal balik si ayah.

“Ayah, sekarang Amin sudah ada 20 ringgit. Ayah ambil duit ni. Amin nak beli sejam dari masa ayah. Amin nak makan malam bersama ayah,” jawab si anak tanpa berani memandang wajah ayahnya. Baru si ayah benar-benar faham maksud anaknya itu.

Selepas mendengar penjelasan anaknya, si Ayah terus mendakap anaknya dengan penuh kasih-sayang dan bersalah kerana membiarkan anaknya diabaikan.


Moral

Kadangkala kita terlampau sibuk sehingga mengabaikan insan tersayang yang dahagakan kasih sayang dan perhatian kita. Oleh itu, luangkan sedikit waktu untuk bersama mereka.
0

cEMbURu!!!!???

salam smue..aQ ad cite nk kongsi ngn korg mlm nie...bkn nk busy body..tp aQ kecian ar kt mamat nie..nk d jdkn cite aQ ad jmpe srng mamat nie..aQ knl pn xlme mne gk ar..dye nie xslp aQ ar xde ar kuat sgt cmburu dye 2..law orng ckp dye ske cmburu mati2 dye ckp " xde mse la nk cmburu2 nie"..enth la no komen..tp "CEMBURU TANDA SYG"..hihihi..tp ad la satu ari 2..aQ ase dye nie cmburu gler ar kt ssrng..tp sthu aQ ar dye anggp orng 2 kwn je..tp mslhnye time dye trtgk gmbr orng 2 ngn orng lain msti muke n prgai dye lain je..xkire ar gmbr orng 2 ngn sape2 msti jelez gler..aQ ad gk tnye dye.."ko anggp dye 2 ap??" korng taw dye ckp pe?? "kwn je!!!" 2 yg bt aQ tul2 hairn la ngn mamat nie..nk mrh..tp mcm 2 la kn..aQ ad ckp law ko ske dye trus trang je...tp tkt, lgpn lnggr prinsip hdup dye..(ktenye)..simple answer dow..huhuhu..mcm2 la mamat nie..
0

hApPy TeacHeR's daY!!!!


selamat ary guru tuk cg2 sek rendAH.. (sek.keb.wakaf mempelam) mahupn d sek men (sek.men.keb seri nilam) & x lpe jge tuk bakal2 cg yg sdng bertngkus lumus tuk mjd seorng guru yg trbaik..tnpa dyeorng sape la kte...xmgkn kte akn smpai ke mnara gading nie...dan x mngkin jge kte blh mnjd seorng yg bergne..

0

sElamat ArY iBu..

hye kwng2..ari nie ari ibu..smue orng duk postkn kt fb dgn ucpan slmt ari ibu..huhuh...so aQ pn nk ucap gk ar kt mak aQ.korng ble aG??skrng ak nk ucpkn tuk mak aQ.mak SELAMAT ARY IBU..mak nk thu x ank mak nie syg sgt2 kt mak..tanpa mak lum tntu ank Mak nie ad d dunia nie..tanpa mak jgak ank mak nie xmgkin jd orng yg bergne..ank mak hrp mak happy je..jgn sdih3..ank mak kn ramai..(cm drama sedih lak)hihihi...

bg iBu2 d luar sne sma de yg dh mnjd @ bkal ibu seLamT aRy iBu..smGA dpt MJdi Ibu Yg baik..heheh


HaPy MotHeR's DaY....
^@^ muahhhhhhahahahah..
0

rEuNion kcil2AN!!


ari nie bst sgt2..wlpun skjp tp amat bermkne bg aQ ar..sperti yg d jnji kan lam plnning aQ..kul 11 tp lebih skit la..aQ dpt jmpe ngn member2 lame aQ..bst glerrr...mmg ase mcm mimpi ar..ye ar ap taknye dh 2 tahun xdgr kbr berita..last2 ari nie dpt jmpe dyeorng..huuhuh..kwn aQ suhada yg dlunye slim..tp skrng nie ngn bdn dye yg tembng 2, tp tggi still cm dlu ag ar..hehe..(tp comel la skrng nie)..hehe..mmg aQ x sngka r..haha..kteorng bt reunion tp scra kecilan2 je la..antra aQ,suhada, ainul n Cg..iaitu Cg naza rrr..heheh..kami bt kt McD je..2 pn cg naza yg mtk..kami mkn smple2 je,,hehehe..pnye la riuh lam McD 2..bgaikn 10 orng yg duk smbng2 ngn kami..nie cg naza la pnye psl..ad je lawaknye..aduii.. xkerng gusi d btnye..bygkn dr kul 1 smpai pkul 3 lbih kteorng still lg duk lam McD 2..smpai yg dtg lwt dri kami dh bla..hahaha...2 la time jmpe dyeorng dh xingt dunia..yg ingt skrng nie nk lpas kn rndu..
0

happy birthday

taggal 06/05/10

ari nie birthdy dye & aQ xpernah lupe trikh keramat nie..wlpun kami krng berkomunikasi slps prstwa hitam berlaku..heheh..mcm bese ar tiap2 tahun aQ akan wish tuknye..tp kebiasaanye..aQ wish kt dye gne no lain..mksd aQ no member2..aQ x gne no sndri..hehe..sje je nk bg dye tertnye2 sape orng 2..heheh..tahun nie aQ memberanikan dri aQ wish kt dye gne no sndri..bkn 1 bkn 2 tp 3 no fon skli gus..heheh..gler kentng..pape pn..
"HapPy BirtHdAy"
..sEmoGa PaNjanG UmuR & d MuRAhkan RezeKi n BahGia D sMpiNg KeluArGa & OrnG Yg tErsYang..
video
0

aduii salEha!!heheh

semalm ak ad kol dye..ingt nk tnye kbr..tp skjp je la kteorng ckp lps2 terputus lak..smbng msj tp skjp je..so mybe 2 last ak kol dye kot..lpas nie ak ingt ak dh xnk gnggu dye lg..lam aty kcwa tp xnk tnjk sgt kt dye sbnrnye..so ak bt dnt know je la..bt2 mcm xde pape pn berlaku..ayt dye sblm nie "busan"..tp smlm dye ckp " kte still lg blh kwn"..ap mksd dye??tp ak jenis xksh pn..n ak ckp ar" kn tkt busan lak..ssh lak d btnye" tp sthu ak la kn..selama nie ak jz anggp dye kwn je..xlbh dri 2 pn..tp xksh ar..mybe tu cme prsaan dye je kot..huhuhu...pape pn ap yg ak blh bt tuknye iyalah doakn kebhgian tuk dye je..n jumaat nie last paper dye..so gud luck tuk dye..smga dpt jwb ngn tenang, mudah n smpurna..insyAllah...amin....
0

kuantan pnye psal!!!

fuhhh la mattt..xsngka arr..cm xcye je..korng thu knp ak ckp cm 2??huhhuh..ha nie ak nk cite kt krng..smlm ak p kuantn..byngkn sblm tlak p kuantn pg 2..ak jz tdor 4 jam je.n slpas 15 jam celik mata bru la ak tdor..ak pg 8 orng..jd 2 buah kete ar..heheh...krng thu pe sal ak p sne..??ha nk tgk ironman 2 & ip man 2 pnye psal..kne ar p awl2 sne tuk tmph tket..tkt abiz,,almklumlah kn orng dh dpt gji..so fhm3 je la kn..mula2 smpai 2..sumbt gak ar..byg ar tket kul 7 n kul 12.30 malam..smpai sne kul 11 pg d ecm..gler pale..jln2 pnye jln kt ecm 2..dh xde bnde nk bt so mri la idea member2 ak nk tgk wyg plk..beli 1 lg tket..ak ingtkn cite lain..upe2nye ip man 2..fuhh so tket yg kul 12 lbih td 2 kire burn ar..puah gler babi pnye psal..hhuhuh..kami tgk gsc kt east cost mall..sbb bsar so..syok ar tgk..smbil2 2 tdor pn lena..kahakhakahkah,..lpas tgk smue cite ak p ar lepak TC..woii pnye ar ramai mnusia..brmcm2 jnis mnusia,bngsa n agama..1 mlysia ktekn..hhihi..tp bse ar kn..ari mnggu..so port dyeorng kt c2 ar..time ak nk ke tnds 2..ak trsrmpak ngn patung??umm..orng??enth la nk kte orng tp muke ptng..nk kte ptung ak ase org kot..gler mne de ptung bernywa??xcye ar ak..korng cm ne??ak lpe lak nk ambik gmbr dye..huh..jam mnunjukkn pkul 1 lbih..ak n mmber2 ak nk p lpak kt bentng tp olh krna xde parking so xjd..so kmi berubh angin p ke dataran..duk lpak kt c2 smpai kul 5 pag..ad yg tdor..tdr ar..ad yg duk mgumpt pn ad..heheh..ak lak brgyut je mmjng,,smpaikn orng krng siuman lalu pn xprsn..heheh..mjur dye x bt pape..law x mmpus ak..huh..yg duk lpak kt dtaran 2..smue nye mat2 kete..mcm2 kete..tp join ar kt dyeorg..jz tgk dri jauh je..heheh...kami tolak bllik lam kul 5 pg..smpai je lam kul 6 lbih..lpas je solat trus tdor..bgn2 je trus ak tulis blog nie..hhahah..hihihi..
0

disKaun HukUman

Di sebuah Mahkamah perbicaraan sedang berlangsung terhadap seorang pencuri barang di pasaraya.

"Dengan ini kami memutuskan terdakwa di jatuhkan dengan hukuman penjara 4 bulan.",Hakim akhirnya menjatuhkan hukuman.

"Apakah terdakwa, penuntut umum atau penasihat undang-undang menerima?" kata hakim.

"Saya keberatan tuan hakim." kata seorang lelaki di kerusi belakang. "Seharusnya dia diberi diskaun hukuman."

Lelaki yang bersuara itu adalah pengurus di pasaraya, tempat terdakwa mencuri.

"Kenapa anda pula yang keberatan?"

"Kerana barang yang dia ambil adalah barang yang kami diskaun sehingga 45% tuan hakim."

"??@#$!!&##!!"
hahahaha.......
2

always miss u mom..

Surat ini berjaya 'menyentuh' banyak hati...selain mampu mengingatkan jasa ibu kita di Malaysia , ia mampu menaikkan semangat kita utk terus berusaha dalam lapangan masing2,dgn izin Allah s.w.t. InsyaAllah..

Juga sesuai dihadiahkan kpd anak2(bg yg sudah memiliki cahaya mata) supaya anak2 kita sentiasa lembut hatinya kesan daripada mmbaca surat ini ,insyaAllah. .
Terima kasih saudara umarzahrawi kerana menghantar surat ini kepada iLuvislam.com . Surat ini saya bacakan ketika majlis penutup Islamic Awareness Week di Kolej Yayasan UEM suatu masa dulu. Ramai yang menitiskan air mata ketika itu.

Surat Dari Anak Mak Yang Dah Tak Nakal...

Mak.....
Terlalu bosan rasaa duduk membilang hari.....
Dah hampir sepuluh bulan mak pergi,
Rasanya baru semalam mak peluk kiter kan sejuk syahdu masih terasa lagi nih....

Mak tau tak.......
itu lah pertama kali mak peluk anak mak yang nakal ni sejak kiter dewasa.....
dan itu juga terakhir kali nya.
Emmmm...rupanya mak dah tau mak nak pergi jauh.....
nak tinggal kan anak2 mak..... nak tinggal kan dunia fana ni......

mak macam dah sedia.....
Seminggu sebelum tu......
mak dah menganyam tikar mengkuang 3 helai.....
Akak kata sampai ke pagi mak anyam tikar tuu....
tanpa rasa mengantuk, tanpa rasa letih......
kakak pun rasa hairan.....
mak tak penah buat gitu.....

pastu mak pasang radio kecil di sebelah mak......
tapi mak seolah2 tak sedar bahawa rancangan radio tu siaran siam .......
kengkadang siaran indonesia ..
mak terus tekun menganyam...
Rupanya tikar yang telah mak siapkan tu di gunakan untuk mengiringi mak ke kuburan...

Pastu mak sapu sampah sekeliling rumah bersih2....
pastu mak jemur karpet-karpet. ..
pastu mak ubahkan sofa ke tempat lain..
mak biarkan ruang tu kosong..
rupanya kat situ jenazah mak diletakkan..

paling menarik sekali mak bgtau kat maner sume duit dan barang kemas mak..
ada kat dalam almari.....
ada kat dalam dalam beg.....
ada dalam ASB.....
ada kat dalam Tabung Haji..
mak cakap tak berapa cukup lagi......
ada kat dalam gulung tikar.....

masa tu mak perasan takk..??
kiter gelak sakan bila mak bgtau duit dalam gulung tikar...
kiter kata mak ni memang pesenn lama laaa...
mak cuma gelak jer...
eeemmm...bahagiaa nya saat ituu..

Mak.....
Hari tu hari sabtu 18/08/1999 pukul 3 petang mak tiba2 sakit perut.....
bila malam tu kiter sampai dari KL.....
mak dah dalam kesakitan.
Akak dan abang kat kampong semua dah pujuk.....
mak tetap takmau pi hospital.... .
dan cuma tinggal giliran kiter sahaja yang belum pujuk..
Mak kata mak takmau duduk dalam hospital.... .
tapi kiter berkeras juga pujukk..
nanti di hospital ada doktor...
ada ubat untuk mak..
kat rumah kami hanya mampu sapu minyak dan urut jer..

Mak tetap tak bersetuju... ..
mak memang degil..
tak salah, anak mak yang ni pon mengikut perangai mak tu..
Tapi akhirnya bila melihat keadaan mak makin teruk....
mak sakit perut sampai nak sentuh perut mak pon sakit
kami adik beradik sepakat hantar juga mak ke hospital.... ..

Mak.....
amponkan kami semua...
kami nak mak sehat...
kami sayang mak...
kami tak mau mak sakit...
kami terpaksa juga hantar mak ke hospital....
ampon kan kami yer mak....

Mak.....
Malam itu abang bawa mak ke hospital
dan itu lah pertama dan terakhir kali mak naik kereta kiter...
Masih terbayang betapa ceria dan gembiranya mak,
kiter kata nak beli kereta....
Mak asyik tanya ajer..
cukup ker duitt..
kiter jawab pula...
kalau tak cukup, mak kan banyak duit...
mak gelak ajerr.....

Lepas tu bila kereta kiter sampai....
mak buat kenduri kesyukuran... ....
Dan kiter masih ingat lagi...
bila kiter eksiden terlanggar Ah-Chong naik motor.....
Punya la kiter takut...
kiter warning kakak kiter jangan sesekali bgtau kat mak.....
Bila balik sahaja kampong....
kiter cepat-cepat simpan keta dalam garaj.....
Tapi mak perasan juga bumper depan kemek...
mak tanya kenapa...?
Selamba jerr kiter jawab terlangar pokok bunga.....

Mak....
tujuan kiter menipu tu supaya mak tak risau...
Maafkan kiter kerana sampai mak pergi mak tak tau hal sebenar...
mak, kiter menipu mak kan ..
ampon kan kiter.....
Mak.....
Jam 4.30 pagi 19/08 /2006
Bila tiba aja kat hospital.....
nurse tengah balut mak dengan kain putih.......
mak mesti nampak kiter jatuh terduduk di lantai hospital...
Mesti mak nampak abang cium dahi mak.....
Mesti mak nampak akak baca doa untuk mak....
Mesti mak nampak adik terduduk kat kerusi kat sudut itu...
mesti mak nampak semua tu kann...kann. .kannn

Mak tau tak....
Pagi tu balik dari hospital jam 5.20 pagi kiter mamandu dalam keadaan separuh sedar...
Adik kat sebelah diam melayan perasann...
Kenangan bersama mak berputar dalam kepala ini...
jalan di depan terasa makin kelam.....
airmata dah tak mampu di tahan....
Masa tu seandainya apa-apa terjadi di jalan itu kiter rela...
Namun alhamdulillah akhirnya kiter sampai juga...
di sebab kan pagi masih awal, jadi jalan tu lenggang..
kosong. ...sekosong hati ini.....
Sepanjang perjalanan terasa kedinginan subuh itu lain benar suasananya.. .....
terasa syahdu dan sayu...dinginnnn. ....

Mak......
Kiter masih ingat lagi....
Kiter baca AlQuran kat tepi mak temankan mak...
Jam 11.00 pagi mak di mandi kan ....
Anak2 mak yang pangku masa mak mandi....
Mak mesti rasa betapa lembut nya kami mengosok seluruh tubuh mak.....
Kiter gosok kaki mak perlahan lahan.....
Mak perasan tak.....?

Makcik yang mandikan mak tu pujuk kiter.....
Dia kata..." dikk...jangan nangis...kalau sayang mak jangan buat gitu...jangan nangis ya.."
Bila makcik tu kata gitu...
lagi laaaa laju airmata ni...
tapi kiter kawal supaya tak menitik atas mak....

Mak.....
Sampai takat ini surat ni kiter tulis.....
kiter nangis ni.....
Ni kat dlm bilik...baru pukul 4.00 pagi....
Takder orang yang bangun lagi.....
kiter dengar nasyid tajuk "anak soleh" kiter sedih...
kiter rindu kat mak....!
Takpa la....
nanti bila kita selesai sembanyang subuh,
kiter baca yassin untuk mak...
mak tunggu ya..!
Mak..
Sebelum muka mak di tutup buat selamanya... .
Semua anak2 mak mengelilingi mak...
menatap wajah mak buat kali terakhir....
Semua orang kata mak seolah2 senyum aja...
Mak rasa tak....
masa tu kiter sentuh dahi mak....
kiter rasa sejukkkk sangat dahi makk.....
Kiter tak mampu nak cium mak...
kiter tak daya....
kiter tuliskan kalimah tauhid kat dahi mak dengan air mawar...
Airmata kiter tak boleh tahan....
Mak mesti ingat kan yang anak mak ni jadi imam solat jenazah untuk mak...
tapi kite suruh tok imam bacakan doa sebab kite sebak.....

Jam 12 tengahari mak diusung keluar dari rumah....
Akak pula dah terkulai dlm pelukan makcik...
badan akak terasa panas...
makk...
anak mak yang seorang tu demam....

Mak tauu...
cuma akak sorang saja anak mak yang tak mengiringi mak ke tanah perkuburan.. .
Mak.....
Hari2 ku lalui tanpa kewujudan mak lagi...
Begitu terasa kehilangan mak...
boleh kata setiap malam selepas maghrib anak mak ini berendam airmata...
Dan sampai satu tahap....
masa tu malam jumaat selepas maghrib....
Selepas kiter baca yassin ngan kawan-kawan. ....
entah kenapa biler kat bilik kiter keluarkan gambar2 mak pastu apa lagi...
semakin kiter tenung terasa semakin sayu...
tangisan tak dapat dibendung...

Mak tauu...
kiter cuba bertahan...
memujuk diri sendiri tapi tak juga reda...
Kiter rasa nak telefon mak.....
nak cakap dengan mak.....
anak mak yang ni dah tak betul kan ..?
Dan akhirnya dalam sedu sedan itu kiter telefon kampong....
Kiter cakap dengan kakak..kiter nangis lagi...
Puas la kakak memujuk kiter...
Akak kata..." tak baik laa nangis aje..doa lah untuk mak.."
Dan akhirnya akak juga nangis.....

Mak tau tak..
di saat itu kerinduan terasa menusuk sehingga ke hulu hati...
rasa nyilu sangat...
menusuk-nusuk sehingga terasa begitu sakit dalam dada ni....
Sampai sekarang bila kerinduan itu menjelma....
hanya sedekah al-fatihah kiter berikan.....

Mak....
cukup la sampai sini dulu....
kawan kiter dah ketuk pintu bilik tu....
kejap lagi kami nak pergi solat subuh kat masjid...
selalunya, kiter yang bawak mak naik motor kan ....
kali ni kiter jalan kaki dengan kawan pulak...
esok kiter ingat nak tulis surat kat ayah pula....
Mula2 kiter tak tau nak hantar mana surat nih....
pastu kawan kiter bgtau...
simpan je buat kenangan..
Kiter cuma tau alamat ni aje...
Takper yer mak...k
Kiter kasi orang lain baca...
Kiter stop dulu...
sebab kawan kiter dah lama tunggu tu...
akhir kata untuk mak,
I LOVE YOU SO MUCH
dan jutaan terima kasih kerana membesarkan kiter...
memberi seluruh kasih sayang dari kecil sampai masuk sekolah..
sampai masuk univesiti....
sampai kiter boleh rase naik kapal terbang...
boleh rasa duduk kat negara orang...
sampai akhir hayat ini jasa mak tak akan mampu kiter balas...
0

gelagak bdk LK


nie la gelagak2 bdk klz ak..prngai cm bdak2..wlpn time nie dh berumur 17 taun..(kte orng tua2 dh blh kawen dh)..jd xslah la law ak letak nme ak budak nano..hahha..time nie srnk sgt2..cz smue kwn2 ak nie kpla sprting..blh msuk je..termasuk la ngn cg2 ak..bese ar jiwa muda ktekn..hahha...ble d kenang kn blik sedih gk,..ye la time ad brsama tak plk nk mghargai..ble dh tiada bru tercri2..tp skrng dh lain..smue bwk hal msng2..ye la dh ad khpn sndri..dh adp bese la 2..jz gmbr2 nie je blh bt knang..hheheh..love n miss u my frnz..

wow bstnye time nie..dpt mkn buah free..time nie sek kami mymbt pesta buah..so dpt la mkn bermcm2 jnis buah-buahan..tp yg d bri je la..hehe

knang terakhir kami ngn sir sam..otai 2..heheh..

oittt gagah dan bergaya..ihihi..dr kiri: iwan, faiz, adam n jerry..hehe

yg nie dak2 prmpuan klz ak..dr kiri ats: eni, ainul, faten, ummi n maisarah atau lbih d knli yek yek..hehe..
dr kiri bwh lak: suhada, ainatul n erni..hehe..

aik cg pn sme naik posingnye..biar btul??



yg nie iwan n cg kami..sme kn??kmbr tp x serupa..skli pndng je..hehe

nie warga kelaz 5N2..time nie dh nk abz sek dh..

Sek0lAh kU!!



ha kawng2..nk thu yg nie lencana sek ak n bangunan sek men keb seri nilam..dr form 1 until 5..kt snie ar ak menutut ilmu smpai ak dpt mymbung pelajarn ke U..byk kenangan manis & pahat ak kt sek nie..yg mnis nye..smue staff, cg2 kwn2 n mak2 cleaner knl ak kt sek 2..(ak kn mesra alam)hahhaha..yg pahit 2..biar la rhsia..hihih..best ar sek nie..lpas abz je sek 2..ase malu lak nk msuk sek 2..segan cz ramai cg2 bru msuk..n rmai cg2 lme xde sek 2..bru2 nie ak ad msuk skli sek nie..umm..mula2 malu gler ar..cz orng duk pnggl2 nme(mcm artis)hihi...n orng duk tgk3 mcm 6pak hntu je..hahah..kahkahkah...umm.tp alhmdulillah ar cg2 still lg ingt kt ak..n mak cleaner pn ingt lg ak..ak msuk sek 2 pn sbb nk ambik stdnt sek 2 p TTc..hehhe..malu gak time 2...ramai tgur ak..ckp ak dh brbh..hiihi..umm..btul ke???hihih..no komen..hahha
hahahhaha..kahkahkah..5 orng pahlawan sek ak..hhihih...yg ak knl 4 orng je..hihi...dr kiri cg naza (LK), cg bru kot, cg wan (sejarah), cg zakari(bm), n cg zul(bm)..ha..nie la muke2 abg2 ensm,(oppss...bkn abg cg3..) bergaya sek ak..hahahhaha
hahahahhahah...yg nie mmg..law time2 acara sukan kt sek ak..ustaz lah yg plg smngt..mglahkn cg2 lain..dgn kesmgntannye..dh brp thun umh kuning JOHAN..tp ak bru umh kuning..hehhe..tp ak xksh la..yg 2 dh adap kn..heheh...dye nie ustaz mohd noor..skrng dye dh d naik kn pngkt mnjdi guru pakar agama d sek ak..huhuh..TAHNIAH ustaz..

yg nie sir sam..cg bru sek ak gak..time 2 form 5..olh krna xde cg bhsa english klz ak..so dye ar ambik alih..hehhe..umm,,dye nie sprtng gk..blh la..but smtime 2 xfhm gak ap yg dye ckp..so bt2 fhm je la...hahaha

yg tgh suap mknan lam mulut 2 cg din..cg ak time form 4..cg LK..dye nie ad la ckit mcm bdk2 prngainye..kire leh masuk la ngn kteorng..dye sprtng gk ar..mcm cg naza..dye sblik ngn cg naza..tp bru2 nie..ak dgr cite dye mtk tkar sek kt kg dye ar..so xsmpt ar ak jmpe dye..heheh..xpe la..jnji kami still lg blh cntct mlAlui fon..hehhe...yg lg 2 cg 2..ak xknl..cg bru kot..
yg nie cg iwan...dye nie leh than gak garng nye..hahaha...tp ak xksh pn..jnji hppy je..hehe..dye nie lam sari xcri mslh ngn ak xsah..ad je bnde yg xkne..tp grauan je 2..hehe..dye xajr pape pn lam klz ak..jz ske lepak kt blik yg kteorng(bdk2 klz ak) ske lepak..huhuh..
ha yg nie lg lucu cg ak..hihih...kami dh anggp dye nie mcm ayh sndri..dye la cg, dye la penasihat, dye la ayh bg kami n dye la inspirasi kami..hahah..(yg ak kte kami 2 sbb bdk kls ak anggp dye mcm 2..)..nme cg nie cg naza..law duk ngn dye sari mmg x kering gusi la..ad je gelagak dye...dye nie heppy gud lucky..hiihihi..dye la cg plg bst..

nie cg math ak..dlu dye nie garang..tkt gak ak mule2 tgk dye..tp alhmdulillah..stlh ak knl dye...ak jd brni lak..siap grau snde ag..ak ase dye la cg palng tegas, displin n baik..ak hormat dye..ak jdkn dye as my gud teacher in math n dlm bdn pngwas..luv u cg Fazilah..hehe..^_* (yg dpn nie)..kt blkng 2 lak..cg noriani jaafar..kt sek kami, ramai cg yg nmenye same..cam cg noraini nie..xslp ak ar..ad lam 3 or 4 orng..slp ari bulan slp cg..hahha..
Back to Top